Gröna cheerleaders i trädgården

Ibland behöver man lite uppmuntran och glada tillrop i trädgårdsarbetet, särskilt när man ryckt kirskål och maskrosor för ungefär miljonte gången, krossat tusentals bladlöss och avrättat drivor av mördarsniglar...

Visst, de blommande klematisarna gör sitt bästa för att glänsa i tacksamhet för nävarna benmjöl de fick i våras men ibland behövs ändå lite extra uppmuntran. Så kanske borde jag rekrytera några "gröna cheerleaders" som glatt viftar med gröna pompombollar.

Här är en fin kandidat för jobbet, en helgrön borstnejlika (Dianthus barbatus "Green Trick" ). Enligt Graham Rice´s blogg används den bäst som snitt eller i kruka och under 2012 var den en av finalisterna till "plant of the year" på Chelsea Flower Show.
Grön borstnejlika Dianthus barbatus "Green Trick"
Bilden är lånad från Graham Rice och Thompson and Morgan.

Mer grönt i rutan

Hugh i "Det goda livet"
Nu grönskar det för fullt även i tv-tablån. I svt visas "Det goda livet" som är ett nytt grönt livsstils/matlagningsprogram med Hugh Fearnley-Whittingstall som handlar om att laga och äta vegetariskt men framförallt om att leva ett grönare, mer ekologiskt hållbart liv.

I söndagsmorse visades del 2 i serien. I det avsnittet berördes permakultur, ett ämne som börjat fascinera allt mer. Inspirerande till tusen. Ett stort tack för tipset går till textilstil.

Läs även om andra gröna tv-tips i inlägget Mer om trädgård i TV.



 Och den 27 juni börjar "Plantera mera", ännu ett brittiskt trädgårdsprogram att se på de där regniga sommardagarna. Till skillnad från "Det goda livet" sänds det i Svtplay.
(Återkommer till ämnet permakultur i ett annat inlägg.)